Za vodje ekip

Veseli nas, da ste se nam pridružili!

Želimo, da z vašo pomočjo otroci spoznavajo zabavne, kreativne in zanimive plati naravoslovja, znanosti, tehnologije in inženirstva. Ne glede na to, ali vaša FLL ekipa na tekmovanju prejme visoke ocene ali ne, so se udeleženci veliko naučili in pridobili že s sodelovanjem v FLL projektu.

Za začetek pojasnimo razlika med vodjem ekipe (Coach) in mentorjem.  Nekateri boste v obeh vlogah.

Naloga vodje ekip-coacha je, da otroke vodi skozi proces iskanja odgovorov na naslednja vprašanja: kje sem, kam grem in kako bom tja prišel.

Vodenje ekipe (coaching) ni mentorstvo. Bistvo mentorstva je, da prepoznaš izziv in takoj ponudiš rešitev, pri coachingu se moraš ugrizniti v jezik in zgolj s vprašanji in razmišljanji voditi otroke in mlade po poti, po kateri se bodo do rešitev, odgovorov dokopali sami.

Vsak vodja ekipe (Coach) prejme vsako sezono aktualni FLL Priročnik v slovenščini (Coaches' Handbook), ki je odličen in celosten vir informacij kako se lotiti dela v FLL projektu.

Ste ključna oseba-otroke vodite, zagotavljate jim učinkovito organiziranje dela, vzpodbudo in predvsem zabavno izkušnjo.

Ste povezovalni element med člani ekipe, mentorji, starši, prostovoljci in zunanjimi sodelavci. Izjemno pomembno je, da natančno obvestite otroke in njihove starše kaj se pričakuje od njih v smislu pripadnosti ekipi v vseh korakih na njihovi poti.

Kot vodja odločate o tem, koliko navodil bo deležna vaša FLL ekipa.

VODILO: Dober vodja (Coach) FLL ekipe nadzoruje proces, ne vsebine. 

Novopečena ekipa bo najbrž potrebovala pomoč pri spoznavanju načinov programiranja, pri razumevanju inženirskih konceptov dela in razmišljanja ali kako se raziskuje po spletu.

Vodje ekip in ostali mentorji - pomagajte ekipam, da se naučijo različnih veščin in načinov dela, vendar NE SUGERIRAJTE vaši ekipi KATERI PROBLEM IZBRATI in KAKO GA REŠITI!

Navodila za delo v sezoni 2014 KLIK TUKAJ

Na tej povezavi boste našli/slišali veliko praktičnih informacij:

-kako začeti,

-programiranje NXT in EV3, programiranje za začetnike,

-o projektu, vrednotah, ocenjevanju, pripravah na FLL dogodke. 

Oglejte si  seznam prijavljenih šol/ekip v sezoni 2014

Če potrebujete pomoč pri delu z LEGO Mindstormsi KLIK ali nas kontaktirajte. 

V šol. letu. 2014-15 so v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2014/15 vključena tudi izobraževanja - seminarji, delavnice za delo z Lego Mindstormsi. Na FRI v Ljubljani in na FERI v Mariboru (klikni na zgornjo povezavo, poglej str. 73 in 74).

Na vaša vprašanja bomo poskušali odgovoriti. Povežite se z drugimi vodji, mentorji in delite izkušnje.

Na začetku sezone pripravimo uvodno srečanje za vodje ekip.

Reportaže, prispevke o FLLju v Sloveniji si lahko ogledate tukaj.

Sodelovanje v ekipah FLL je zelo priljubljeno tudi pri dekletih.

Vodenje ekipe, mentorstvo ekipi in dosežki otrok na državnem prvenstvu prinašajo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju točke za napredovanje, kot je to določeno s Pravilnikom o napredovanju.

Učenci, dijaki, ki na tekmovanjih pridobijo ZLATA IN SREBRNA priznanja lahko ta dosežek uveljavljajo kot enega od kriterijev za pridobitev Zoisove štipendije.

PRIJAVA ekipe na FLL tekmovanje PRIJAVA ekipe na FLL tekmovanje
KONTAKT

Telefon: 031 373 607

E-mail: info@fll.si

E-NOVICE

Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o naših aktivnostih.

prijava  |  odjava
Mindstorm robots


1